Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği, Davutpaşa Kampüsü Kimya-Metalurji Fakültesi bünyesinde bulunmaktadır. %30 ve %100 İngilizce olmak üzere iki programlıdır. Üniversitemizde Matematik Mühendisliği Bölümü ilk öğrencisini 1976-1977 döneminde almıştır. Bölümümüzde 1992-1993 öğretim yılından itibarende ikinci öğretim eğitimine başlanmıştır. Günümüze kadar kesintisiz olarak 1. ve 2. öğretim programlarıyla öğretim hizmetini sürdürmektedir.
Matematik Mühendisliği programları köklü Matematik bilgisine sahip, Mühendislik formasyonu almış Teknik-Ekonomik ve Sosyal olayları modelleyerek çözüm üreten mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda programlar geleceği de dikkate alarak ,sık sık güncelleştirilmiştir.
Eğitimde Kaliteyi Sürekli İyileştirme Projesi (EKSİP) çerçevesinde son hazırladığımız bölüm kitapçığını sunmaktayız. Gerek ulusal ve gerekse uluslararası gelişmeleri takip edip, olabildiğince bunları programlara yerleştirmemiz çağdaş bilgiyle donanımlı mühendisler yetiştirmemizi sağlamaktadır.
Bugün Matematik Mühendisliği bölümleri sadece iki üniversitemiz (YTÜ ve İTÜ) de bulunmasına rağmen gerek kamu ve gerekse özel sektörde çok iyi tanınmakta, mezunları tercihen aranmaktadır. Hiçbir Matematik Mühendisinin iş problemi olmamıştır. Matematik Mühendisleri iş hayatının çok geniş bir alanında kendilerini kanıtlamışlardır. Mühendislik, Ekonomi ve Hizmet sektörlerinde ortaya çıkan problemlerin modellenmesi, çözümlenmesi ve yorumlanması aşamalarında etkin rol almaktadırlar. Ayrıca, eğitim alanında da, orta ve yüksek öğretimde, başarılı Matematik Mühendislerine rastlanmaktadır. Bütün bu nedenlerden, bölümümüz kontenjanını, öğrenci seçme sınavında en yüksek puan alan öğrenciler diliminden doldurmaktadır.
YTÜ Matematik Mühendisliği Öğrenci Yorumları
“Matematik Mühendisliği, Davutpaşa Kampüsünde. %100 ingilizce olarak eğitim alıyorum. Matematik Mühendisliği aslında bilgisayar yazılım ve ekonominin birleşmesi gibi değerlendirilebilir ama her şeyin temelinde matematik olduğu gerçeğine dayanarak bir endüstri mühendisi gibi birçok alanda çalışabilir. Firmalarda yazılım geliştirme iş analistliği ve ekonomi gibi birçok alanda çalışabilir. Matematik Mühendisliği sadece 2 üniversite de olduğu için iş rekabeti kendi meslektaşları arasında pek yok ama çalışacağı diğer mesleklerle bilerek İngilizce seviyesi çok önemli aynı oranda bilgisayar dillerine de hakim olmak gerekiyor . Matematiği bilgisayarı seviyordum ve yıldız da okuyan arkadaşlarım ve kuzenim okulu oldukça övmüştü .Bence yıldızın sosyal olanakları birçok devlet üniversitesine göre oldukça fazla ama Davutpaşa Kampüsünün yeri maalesef bizleri biraz zorluyor okulumuzda kulüpçülük baya gelişmiş bu da okulun en büyük artısı herkes kendine uygun bir topluluk bulabilir. Sosyal olarak hala gelişmekte olan bir okuluz ve itü odtü gibi okullara kıyasla biraz daha geride kalmış bulunuyoruz ama kesinlikle kötü değil okulumuz. “
-Öykü Nur Karabacak
Matematik mühendisliği
1. Sınıf