YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
betav-masaustu
dormhouse-masaustu
previous arrow
next arrow

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Öğrenci Yorumları, Bilgi, Tanıtım

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümü Davutpaşa Kampüsü İnşaat Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. Türkiye’de imar faaliyetlerinin ve teknik hizmet gereksiniminin artması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın 07 Haziran 1949 tarihli kararıyla üniversitemizde Harita ve Kadastro Mühendisliği Bölümü, Prof. Dr. Macit ERBUDAKProf. Dr. Ekrem ULSOY ve Prof. Dr. Burhan TANSUĞ tarafından kurulmuş olup, Türkiye’de bu alanda mühendis yetiştiren ilk bölüm olarak 1949 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. 

Bölümümüzün adı 1982 yılında YÖK yasası ile “Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği” olarak değiştirilmiştir. Bölümümüz, 2008 yılına kadar üniversitemizin Yıldız Kampüsünde akademik faaliyetlerine devam etmiştir. 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı, Güz Yarıyılında itibaren üniversitemizin Davutpaşa Kampüsünde akademik faaliyetlerine devam eden bölümümüzün ismi, 2009 yılında “Harita Mühendisliği” olarak değiştirilmiştir (İlgili YÖK kararı ile bazı üniversitelerde Geomatik Mühendisliği adı da kullanılmaktadır).

YTÜ Harita Mühendisliği Öğrenci Yorumları

“Harita Mühendisliği bölümü Davutpaşa Kampüsünde. Eğitim dili %30 İngilizce’dir. Harita Mühendisliği, bir zamanlar jeodezi ve fotogrametri mühendisliği, harita ve kadastro mühendisliği olarak geçen aynı zaman şu anda geomatik mühendisliği ismi de kullanılan bölümdür. Geomatik Mühendisliği aslında en uygun ismidir, çünkü yaptığımız iş dünyanın şekli olan geoidi matematiksel olarak modellemektir aslında. Konum bilgisine de sahip olduğumuzdan konum bilgisi olan her alanda bilgisayar programlama da öğrenince çok rahatlıkla çalışıp fark gösterilebilecek bir bölümdür. 5 anabilim dalı vardır; jeodezi, ölçme tekniği, fotogrametri, kamu ölçmeleri, kartografya. hocalarımız da gayet bilgili ve alanlarında donanımlılardır. eski hocaların da çoğu Almanya’da eğitim görmüşlerdir.
Çalışma alanları:
Belediyeler
Tapu ve Kadastro Gn. Md.
Devlet Su İşleri Gn. Md.
İller Bankası Gn. Md.
Karayolları Gn. Md.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
Köy Hizmetleri Gn. Md.
TKİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)
Üniversiteler
Özel Sektör(Tüm inşaat firmaları, Vodafone,Turkcell,Yandex gibi uydu ve konum bilgisi kullanan şirketler)
Harita Genel Komutanlığı
Askeriye
Coğrafi Bilgi Sistemleri alanları
Tıp
Ayrıca konum bilgisi, programlama gerektiren her alanda da çalışabilirsiniz
Öncelikle teknolojinin geliştiği bu çağda artık program dili öğrenmeden hiçbir iş yapılamamakta, fark yaratmak ve rahatlıkla iş bulmak için program dilleri öğrenilmeli. sadece uygulama ve otomasyon için değil aynı zamanda program yazıp geliştirebilmek için. ingilizce de her mühendisin kesin olarak bilmesi gereken bir dil çünkü globalleşen dünyada dil bilmek, kendini geliştirebilmek ve farklı teknolojileri takip edebilmek için önemli. alanınızda her türlü uzmanlaşabilirsiniz ama bu ikisi sizi birkaç adım daha ileriye taşır iş bulmak konusunda. Çoğunlukla bölümü çoğu kişi pek iyi bilmese de ben bilerek ve isteyerek gelen biriydim, sıralamam da şu anki sisteme göre çok daha iyiydi, hocalarım sağlık alanında bir bölüm seçmemi isterken ben çoktan harita mühendisi olmak istediğime karar vermiştim. mühendis olmak istiyorsanız tüm mühendislikleri araştırmalı ve size en uygununu, en çok ilginizi çekeni seçmelisiniz. varsa tanıdıklarınız fikir almalısınız ama başarılı/başarısız bir kişinin yorumu sizi etkilemesin çünkü herkes taraflı yorum yapacaktır. sizin ne istediğiniz daha önemli.
aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi’nin kurucu bölüm olmasının ekstradan faydası var çünkü çoğu hoca buradan yetişme ve YTÜ’lü olmanın güzel tarafı sektörde birbirimizi tutmamız, destek sağlamamız. bunu özellikle staj ve iş arama zamanında daha iyi görebiliyorsunuz. Davutpaşa Kampüsünün yeri güzel olmasa da kendisi büyük ve çok güzel bir kampüs. kampüsün içindeyken zaten dışarıyı aramıyorsunuz çünkü birçok kafesi, en önemlisi büyük bir Ortabahçesi var. ayrıca öğrenci kulüplerimiz aşırı aktif olduğundan okulda sürekli etkinlikler oluyor. okula gelirseniz de kulüpçülük yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim. her türlü sosyal aktivite bu kulüpler desteğiyle de sağlanıyor. zamanla da daha çok aktivitenin yapılmasını görmeyi isteriz. Okulumuzu daha iyi yerlere taşımak için tanıtımını güzel yapmalı, okul içindeki birlik beraberliği arttırmalıyız. üniversiteleri güzelleştiren ve geliştiren öğrencileri ve akademik kadrosudur. yıldızlıysak her zaman bunun değerini bilmeli ve daha da arttırmalıyız. “

-Gözde Kavas
Harita Mühendisliği
1. sınıf