YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
betav-masaustu
dormhouse-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Haber

YTÜ’de Akademik Yıl TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın Açılış dersiyle başladı

YTÜ’de Akademik Yıl TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın Açılış dersiyle başladı

Rektörümüz Prof. Dr. Tamer YILMAZ’ın, YTÜ’nün zengin eğitim ve araştırma faaliyetleri hakkındaki açılış konuşması ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın ‘Acil Çözüm Gerektiren Güçlüklere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı’ konulu açılış dersinin heyecanıyla yeni dönem başladı.

Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni 11 Ekim Çarşamba günü Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi’nde TÜBİTAK – Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Tamer YILMAZ, rektör yardımcılarımız ve üniversitemiz mensuplarının yer aldığı tören, Üniversitemiz Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Bakyt MOMUNKULOV’un piyano dinletisiyle başladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Tamer YILMAZ, YTÜ’nün zengin eğitim ve araştırma faaliyetleri hakkındaki açılış konuşmasına başlarken akademisyenlere seslenerek “Yıldız Teknik Üniversitesi’nde akademisyen olmak çok zordur. Türkiye’nin en yüksek akademik yükseltme kriterlerine sahibiz. Bunu başardığınız için sizleri kutluyorum, tebrik ediyorum” dedi.

 “AR-GE’de son 3 yılda 6,56’lardan 8,2 oranına geldik”

AR-GE kavramını farklı tanımladıklarını ve son yıllarda bu konudaki başarılarını arttırdıklarını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, “AR-GE’yi eski ve modası geçmiş bir kavram olarak tarif ediyoruz. Üniversitemizde AR-GE dediğiniz zaman araştırma, inovasyon, teknoloji ve ticarileştirme vardır. Ticarileştirmeye ulaşmayan herhangi bir AR-GE çalışması bizi çok mutlu etmiyor. AR-GE değil aslında AİTT demek lazım. AR-GE yapıyorsanız doktora öğrencilerine ihtiyacınız var. Doktora öğrenci sayılarımız gereğinden fazla artmaya başladı. Ama rakamlara bakın, son 3 yılda 6,56’lardan 8,2 oranına geldik. Orta vadede bunu yüzde 10’lara çıkarmamız gerekiyor. Lider AR-GE üniversitesi olacaksak bu oranı 15-20’lere çıkarmamız lazım” dedi.

“Temiz enerjide, enerjide hidrojen teknolojilerle Türkiye’nin en iyisiyiz”

TÜBİTAK 1001 programını da önemsediklerini söyleyen Prof. Dr. YILMAZ, “Başkanıma da huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten önemli bir fondur. Bazen PTY’leri beğenmiyorsunuz, bütçeler düşük geliyor. TÜBİTAK 1001 hala bizim için çok prestijli bir proje. Bunun üzerinde çok ciddi duruyor, buradan ciddi açılımlar yapılıyor. Proje kültürünü kazandığımız zaman başka fonları da ülkemize çekme şansımız var. 2022’yi 27 bin ile kapattık. İnşallah 2023’te bu sayı daha fazla olacak. Ben bu 27’yi 30’a çıkaracağımıza inanıyorum. Yıldız Teknik Üniversitesi temiz enerjide, enerjide, hidrojen teknolojilerle Türkiye’nin en iyisidir” diye konuştu.

“Kampüsümüzü dünyanın en sürdürülebilir 50’nci kampüsü yapacağız”

Sürdürülebilirlik konusunda kampüs içinde de çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. YILMAZ, şunları söyledi:

“Yıldız Teknik Üniversitesi sürdürülebilir bir kampüs. Sıfır atık belgelerini bütün kampüsler aldı ama biz kalite yönetiminde, Çevre Yönetim Sistemi 14001’e de sahibiz. Daha önemlisi artık biz kurumları sürdürülebilirlik açısından sertifikalandırıyoruz. Green Stars bizim ürettiğimiz sertifika. Şu ana kadar 10 büyük şirketi sertifikalandırdık. Onlara yol haritası çiziyoruz ve bayrak veriyoruz. Bizim bayraklarımızı dalgalandırmaktan çok mutlular. Ona sahip olmak için çok ciddi ödeme yapıyorlar. GreenMetric’teki yükselişimiz bu sene 95’inci sırada. Ama hedefimiz Davutpaşa kampüsünü dünyanın en sürdürülebilir 50’nci kampüsü yapmak. Yine sürdürülebilirlikle ilgili THE’nın bir indeksi var. Burada da 200-300 bandında yer alıyoruz. Ama bazı alanlarda çok çok iyiyiz. Erişilebilir ve temiz enerjide dünyada 12, sanayi, yenilikçilik ve altyapıda dünyada 71, yoksulluğa son, kaliteli eğitim, temiz su ve senitasyonda da 100-200 bandındayız. Bunlar sürdürülebilirlikle ilgili bizim göstergelerimiz. 2023’teki yerimiz ise dünyanın en saygın 2 sıralama kuruluşunda yer almak.”

Açılış konuşmalarının ardından “Acil Çözüm Gerektiren Güçlüklere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı” başlıklı açılış dersine başlarken Prof. Dr. Mandal, “Bir üniversitenin Akademik Yılı Açılışının ilk dersi kavramı içerisinde katkı vermek oldukça kıymetli özellikle böyle bir üniversitenin, Yıldız Teknik Üniversitesinin, 1911 yılında kurulmuş köklü bir üniversitenin, özellikle son yıllardaki sizlerin katkılarıyla gerçekleştirmiş oldukları başarıları duymaktan da tabiiki memnuniyet duydum.” diyerek konuşmasına başlayan Mandal, “Acil Çözüm Gerektiren Güçlüklere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı” başlıklı dersi ile ilgili olarak düşüncelerini şöyle ifade etti; “Başlık olarak başardıklarımızın belki konuştuklarımızın daha doğrusu yaptıklarımızın üzerine neler yapabiliriz başlığıyla üniversite özelinde değil ama genel anlamda karamsar bir şekilde başlayacak ama yine çıkış noktası bilim ve teknoloji olacağı için biraz böyle hikayeye nereden bakmak istediğimize bağlı ilk kısmına takılıp kalırsak daha karamsar bir durum ama daha karamsar bir durumu iyileştirmek için de bizlere olan ihtiyacı daha iyi vurgulayabileceğimi düşünüyorum.

Geçmiştekinden daha fazla bilime ve teknolojiye ihtiyacın olduğunu düşünüyorum ve bunun belki söylemesi kolay ama icra etmesi zor bir uygulama nasıl gerçekleştirileceğini konuşmak istiyorum, ve bir yerlerde bir referans alınıyorsa her neyse o referans ister Türkiye içinde ister yurt dışında herhangi  bir üniversite noktasında eğer doğru bir tespitle  onun üzerine inşa edilecek bir yol haritasıyla aranın çok hızlı kapatılarak liderlik yapılabileceğine inanıyorum.” diyerek başladığı dersini “2023-24 akademik yılının hayırlı olmasını diliyoruz. TÜBİTAK olarak biz daha fazla nasıl sorusunun cevabını bizlerle birlikte bulup o en gelişmişlik kavramının artık Türkiye’de bu anlamda oyunun bir parçası değil oyun kurucu olduğunu göstermek istiyoruz, burada da YTÜ’yü bu anlamda bu sürecin önemli bir aktörü olarak görüyoruz” diyerek bitirdi.

Prof. Dr. Hasan MANDALl’ın “Acil Çözüm Gerektiren Güçlüklere Karşı Yenilikçi Bilim ve Teknoloji Yaklaşımı” başlıklı açış dersinden sonra tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.


The Academic Year at YTU started with the opening lecture of Hasan MANDAL, President of TUBITAK

The new term started with the opening speech of our Rector Prof. Dr. Tamer YILMAZ about the rich education and research activities of YTU and the excitement of the opening lecture of TÜBİTAK President Prof. Dr. Hasan MANDAL on ‘Innovative Science and Technology Approach to Challenges Requiring Urgent Solutions’.

The Opening Ceremony of the 2023-2024 Academic Year of our university was held on Wednesday, 11 October at Davutpaşa Congress and Culture Centre with the participation of Prof. Dr. Hasan MANDAL, President of TÜBİTAK – Scientific and Technological Research Council of Turkey.

The ceremony, which was attended by our Rector Prof. Dr. Tamer YILMAZ, our vice-rectors and members of our university, was held at the Faculty of Art and Design, Department of Music and Performing Arts Lecturer Bakyt MOMUNKULOV’s piano recital.

Our Rector Prof. Dr. Tamer YILMAZ started his opening speech about YTU’s rich education and research activities by addressing the academics and stated, “It is very difficult to be an academic at Yıldız Technical University. We have the highest academic promotion criteria in Turkey. I congratulate you for achieving this”.

“In the last 3 years, we have come from 6.56 to 8.2 in R&D”

Stating that they define the concept of R&D differently and that they have increased their success in this field in recent years, Prof. Dr. Yılmaz said, “We define R&D as an old and outdated concept. When one refers to R&D at our university, this includes research, innovation, technology and commercialisation. For us, any R&D work that does not achieve commercialisation is not satisfactory. If you are doing R&D, you need doctoral students. The number of doctoral students has started to increase excessively. But when considering the figures, we have come from 6.56 to 8.2 in the last 3 years. We need to increase this to 10 percent in the medium term. If we are to become a leading R&D university, we need to increase this rate to 15-20 percent.”

“In clean energy, we are the best in Turkey with hydrogen technologies”

Prof. Dr. YILMAZ stated that they also attach importance to TÜBİTAK 1001 programme and added: “I would like to express my gratitude to the President. This is a really significant fund. Sometimes one is not content with PTYs [in that] the budgets are low. TÜBİTAK 1001 is still a very prestigious project for us. We take it seriously, and considerable initiatives are taken from it. When we gain project culture, this also gives us the chance to attract other funds to our country. We closed 2022 with 27000. Hopefully, this number will increase in 2023. I believe that we will increase this 27 to 30. Yıldız Technical University ranks best in Turkey in clean energy, energy, hydrogen technologies.”

“We will make our campus the 50th most sustainable campus in the world”

Stating that they are also working on sustainability on campus, Prof. Dr. YILMAZ said the following:

Yıldız Technical University is a sustainable campus. All campuses have received zero waste certificates, however; we also have the Environmental Management System 14001 in quality management. More importantly, we now certify institutions in terms of sustainability. Green Stars is the certificate we produce. So far, we have certified 10 large companies, we draw a road map for them and give them flags. They are very pleased to carry our flags. They pay serious amounts to become certified. Our rise in GreenMetric ranks 95th this year. But our goal is to make Davutpaşa campus the 50th most sustainable campus in the world. Again, THE has an index on sustainability. Here, too, we are in the 200-300 band. But we are outstandingly successful in certain areas. We rank 12th in the world in accessible and clean energy, 71th in the world in industry, innovation and infrastructure, and in the 100-200 band in ending poverty, quality education, clean water and sanitation. These are our indicators related to sustainability. Our goal in 2023 is to become one of the 2 most respected ranking organisations in the world.

After the opening speech, Prof. Dr. Mandal started his opening lecture titled “Innovative Science and Technology Approach to Challenges Requiring Urgent Solutions” and said: “It is very valuable to contribute to the concept of the first lecture of the Academic Year Opening of a university, especially such a university as Yıldız Technical University, a well-established university founded in 1911, and of course I am pleased to hear about the achievements they have attained with your contributions, especially within the recent years. “, Mandal expressed his thoughts about his lecture titled “Innovative Science and Technology Approach to Challenges Requiring Urgent Solutions” as follows; “The title of the lecture will start in a pessimistic way, not specifically for the university, but in general terms, with the title of what we can do on what we have achieved, or rather what we have done, but again, since the starting point will be science and technology, it depends on from where we want to approach the story, if we get stuck on the first part, it is a more pessimistic situation, but I think I can better emphasise the need for us to improve a more pessimistic situation.

I think that we need more science and technology than in the past, and I want to talk about how to realise this practice, which is perhaps easy to say but difficult to perform, and I believe that if a reference is taken somewhere, whatever that reference is, whether in Turkey or at any university abroad, I believe that with the right determination and a road map to be built on it, the gap can be closed very quickly and leadership can be made.” He opened his lecture by stating: “We wish the 2023-24 academic year to be fruitful. As TUBITAK, together, we want to find the answer to the question of “how” and show that the concept of the most advanced, Turkey is no longer a participant of the game in this sense in, but a game builder, and, in this sense, hereby we see YTU as an important actor of this process.”

After Prof. Dr. Hasan MANDAL’s opening lecture titled “Innovative Science and Technology Approach to Challenges Requiring Urgent Solutions”, the ceremony ended with a group photo session.

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>