Sevgili Yıldız Teknik Üniversitesi ailesi;
Son dönemde üniversitemizin gündemini meşgul eden önemli konular olan Millet Bahçesi ve İspark Otopark konuları hakkında açıklama yapma gereği duyuyoruz.
Öncelikle belirtmek isteriz ki YTÜ Kampüs, 2015 yılından beri yıldızlıların yararına, ihtiyaçlarını karşılamak, yardımlaşmasını sağlamak ve doğru bilgilendirilmesi için yürüttüğümüz bir projedir. YTÜ Kampüs’ün hiçbir siyasi parti, kulüp, örgüt vb. ile kesinlikle hiçbir alakası bulunmamaktadır. Bu konuda Rektörlük tarafından tarafımıza açılmış inceleme ve disiplin soruşturmalarında da detaylı incelemeler yapılmış ve zararlı hiçbir şey bulunmadığı da kayıtlara geçmiştir. Bunun yanı sıra YTÜ Kampüs olarak sosyal ağ olarak yürüttüğümüz projede yeni sosyal ağ düzenlemeleri de dahil Bilgi Teknolojileri Kurumu’nda(BTK) kayıtlı tek YTÜ platformuyuz. YTÜ Kampüs ismi de Marka Tescil ve Patent Enstitüsü tarafından tarafımızca tescillidir. Hiçbir şekilde kimliğimizi resmi kurum ve kuruluşlardan gizlememekteyiz.
Millet Bahçesi
Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi projesi ilk kez Mart 2019’da YTÜ Kampüs web sitemizde duyurulmuştur. (Link) Dönemin Genel Sekreterliği’nden alınan bilgiyle proje detayları herkesle paylaşılmıştır. Dönemin Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’in Yaşayan Kampüs Davutpaşa projesi yeterli ödenek bulunamayınca dönemin yönetimi tarafından aynı proje ve görsellerle Davutpaşa Millet Bahçesi projesine evrilmiştir. Prof. Dr. Bahri Şahin yönetimi bu proje için gruplar olarak ve rehberler eşliğinde haftasonu kontrollü olarak herkese açık olacağını açıkça ifade etmişti. (DHA Kaynak) Millet Bahçesi’ne tepkiler daha o zamandan başlamıştı. Öğrenciler kampüste hiçbir amaçla millet bahçesi olmamasını ve haftasonu da olsa kontrollü de olsa halka açık olmamasını istiyordu. YTÜ Rektörlüğü’nde Prof. Dr. Tamer Yılmaz göreve başlayınca yıldızlıların oldukça büyük çoğunluğu Prof. Dr. Tamer Yılmaz’ın hem vizyoner hem girişimci hem de öğrenci dostu imajıyla “Tamer Hoca kampüste millet bahçesine izin vermez.” dediler. Prof. Dr. Tamer Yılmaz da göreve başladığından beri Millet Bahçesi ifadesini kullanmadı ve ilgili alandan paylaştığı fotoğrafa da Yıldız Bahçesi dedi. Tüm bu umutlarla biz de dahil kampüsteki alanın Millet Bahçesi olarak açılacağına inanmıyorduk. Fakat söz konusu alan hiçbir bilgilendirme olmadan Millet Bahçesi olarak açıldı ve aynı gün diğer Millet Bahçelerinde de olan bir etkinlik düzenlendi, alana Davutpaşa Millet Bahçesi yazılı afişler asıldı. Millet Bahçesi’ne olan tepkiler giderek büyüdü. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin neredeyse tüm öğrenci hesaplarının(nocontextytu, startechinal vb vb) olduğu bir haberleşme ve iletişim kanalı oluşturularak birlikte tepki gösterme amacıyla iletişim kanalı kuruldu. Rektör kişisel Twitter hesabından “YTÜ kampüsleri YTÜ öğrencilerine aittir.” dese de açıklama öğrencilerin sorularını tam anlamıyla cevaplamıyor, taleplerini karşılamıyordu. Genel Sekreterlik ile olan görüşmelerimizde de bu açıklamanın hem yetersiz olduğunu hem de resmi üniversite kanallarından yapılmasını belirttik. Aynı gün resmi sosyal medya hesaplarından bir açıklama yapıldı ve “Kampüsün herhangi bir zaman diliminde halka açılması gibi bir düşünce ve planlama hiçbir zaman olmamıştır ve bundan sonrada olmayacaktır. Yasal olarak da mümkün de değildir.” denildi. Oysaki hem resmi sitedeki geçmiş açıklamalar hem haberler(örnek DHA haberi) önceki dönem Rektörünün halka belirli zamanlarda açılacak demesi öğrencileri bu konuda düşündürdü ve akıllarında soru işareti oluşturdu. Daha sonrasında kampüste buluşmalar, basın açıklaması ve forumlar düzenlendi. Rektör’ün de katıldığı forumda öğrenciler sorularına net cevaplar aradı fakat bulamadı. Şimdi o soruları ve talepleri madde madde yazalım ve YTÜ Yönetiminden net cevaplar vermesini tekrar isteyelim;
- Söz konusu alan halka hiçbir şekilde açık değilse ismi neden Millet Bahçesi olarak açıldı?
- Söz konusu alan bizim tarafımızdan olmasa da çeşitli kurumlar tarafından Millet Bahçesi olarak adlandırılmaya devam edilecek mi?
- Söz konusu alanda tüm Millet Bahçelerinde yapılacak etkinlikler/organizasyonlar yapılmaya devam edilecek mi?
- Üniversitede pandemi nedeniyle etkinliklere izin verilmezken Millet Bahçesi etkinliğine nasıl izin verdiniz?
- Söz konusu alana Davutpaşa Millet Bahçesi vb yazan afişler, pankartlar asılmaya devam edilecek mi?
- Söz konusu alana halkın yasal olarak giremeyeceğini tam olarak hangi kanun/yönetmelik/sözleşmeye göre söylüyorsunuz? Önceki veya sonraki Rektörlük bunu neden halka açamaz/açamazdı?
YTÜ Kampüs olarak yıldızlıların istemediği Millet Bahçesi’ne talepler yerine getirilinceye kadar, 5 yıldır gösterdiğimiz duruşla siyasetten uzak kalarak çeşitli grupların konuyu farklı yere çekmesine destek vermeyerek ve imkan vermeyerek karşı durmaya devam edeceğiz. Üstte belirttiğimiz soru/taleplerin dışına hiçbir şekilde çıkmayacağız.
Davutpaşa Kampüsü Ücretli Otopark
Davutpaşa Kampüsü’ndeki otoparkları ücretli yapma projesi önceki dönem Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’den beri var olan ve ısrarla karşı çıktığımız bir durumdur. Önceki dönem Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’in ücretli otopark projesini Prof. Dr. Tamer Yılmaz gerçekleştirdi. YTÜ Rektörlüğü’nün yaptığı duyuruyla YTÜ Davutpaşa Kampüsü otoparkları 1 Haziran itibariyle ücretli oldu. (İlgili haber) Öğrencilerden otopark ücreti alınması da büyük tepki çekmeye devam ediyor. Yeşil Kampüs, öğrencilere burs gibi gerekçeler sunan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz’a soruyoruz:
- Çevresinde hiçbir ücretli otopark bulunmayan Davutpaşa Kampüsü’nde otopark imkanı da çokken ücretli olması akılcı bir davranış mıdır?
- 4 tarafında işlek ana caddeler bulunurken sadece kampüse araç almamakla mı Yeşil Kampüs olunuyor?
- Elektrikli araba/araçlardan da otopark ücreti alacak mısınız?
- En yüksek gaz salınımı yapan kampüsteki ring otobüsleri yeni dönemde elektrikli mi olacak?
- Hiçbir geliri olmayan öğrencilerden ücret alırken akademisyen ve personellerden ücret almadığınız iddiaları var? Bu iddialar hakkında net açıklama yapacak mısınız?
- Otopark ücreti ödemeyen/ödeyemeyen öğrencilere nasıl bir tutum sergiliyorsunuz? Borcu olan öğrenciyi kampüse mi almıyorsunuz?
- Öğrencilere burs vereceğinizi söylüyorsunuz. Yıldız Vakfı bu kadar pasifken ilk öncelik Yıldız Vakfını canlandırmak mı yoksa otopark ile öğrenciden alıp öğrenciye vermek mi?
- Sözde üniversitemize ait olduğu söylenen Store mağazası neden Teknopark’a bağlı olarak işletilmektedir? Diğer üniversitelerdeki gibi Yıldız Vakfı adında işletilerek hem vergi muafiyeti sağlanarak daha çok öğrenciye burs verilemez miydi?
- Millet Bahçesi’nin açıldığı/etkinlik olduğu günü otoparkın ücretsiz olduğu iddia ediliyor. Millet Bahçesi etkinliklerinde otoparklar ücretsiz midir?
- Ücretli otoparktan önce kaç öğrenciye burs veriyordunuz, şimdi kaç öğrenciye veriyorsunuz/vereceksiniz?
YTÜ Kampüs, tamamen objektif bakış açısıyla yönetimin öğrencilerin yararına yaptığı faaliyetleri/projeleri desteklemekte yıldızlıları olumsuz etkileyecek durumları da aynı bakış açısıyla eleştirmeye ve karşı çıkmaya devam edecektir. Burada eleştirilen kişiler değil durumlar ve tutumlardır. YTÜ Yönetiminden öğrencilere/mezunlara/yıldız ailesine hiçbir şekilde sormadan yaptım oldu veya şundan dolayı yapıverdim gibi geçiştirici net olmayan cümlelere karşı her zaman tepki göstereceğimizin bilinmesini isteriz. Yapılacak açıklamaların kişisel Twitter hesaplarından değil resmi YildizEdu hesaplarından veya resmi web sitesinden yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
YTÜ Kampüs.