1911 yılında Kondüktör Mektebi Alisi adı ile kurulan ve ülkemizin sanayileşmesinin temel taşlarından olan asırlık çınar Yıldız Teknik Üniversitesi 109. Yılında!
Yıldız Teknik Üniversitesi, 1911’de Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla “Fen Memuru” (eski adıyla kondüktör, yeni adıyla tekniker) gereksinimlerini karşılamak amacıyla Paris’teki “Ecol De Conducteur”ün müfredat programı esas alınarak kurulmuştur. Zamanla büyüyüp gelişen okul bugün merkezi İstanbul’un kültür ve iş merkezlerinden Beşiktaş’ta bulunan 3 yerleşkeye sahiptir.Yıldız ve Davutpaşa yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi bugün 25000 ‘den fazla lisans, 9000’den fazla lisansüstü öğrenci ve 1700 civarında akademik personel ile akademik faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’deki pek çok üniversiteden farklı olarak kuruluşunda elektrik, inşaat, kimya-metalurji ve makine olarak 4 fakülteye ayrılmıştır.
Kondüktör Mekteb-i Âlisi Dönemi (1911-1922)
Vilayet Nafıa İdarelerinin “Fen Memuru” (eski adıyla kondüktör, yeni adıyla tekniker) gereksinimlerini karşılamak amacıyla 1911’de Kondüktör Mekteb-i Âlisi adıyla, Paris’teki “Ecol De Conducteur”ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı bir okul kurulmuş ve okula öğrenci kaydına 22 Ağustos 1911’de başlanmıştır.
Nafıa Fen Mektebi Dönemi (1922-1937)
1922’de okulun adı Nafıa Fen Mektebi’ne dönüştürülmüş, öğrenim süresi 1926’da 2,5 yıla ve 1931’de 3 yıla çıkarılmıştır.
İstanbul Teknik Okulu Dönemi (1937-1969)
Türkiye’de imar işlerinin ve teknik hizmet gereksiniminin artması nedeniyle fen memurları ile yüksek mühendisler arasında oluşan boşluğu doldurmak amacıyla 19 Aralık 1936 tarihinde yayımlanan ve 1 Haziran 1937 tarihinde yürürlüğe giren 3074 sayılı yasayla Nafıa Fen Mektebi kapatılarak yerine teknik okul kurulmuştur. 2 yıllık fen memuru ve 4 yıllık mühendislik bölümleri olan okula Yıldız Sarayı müştemilatından, bugün de kullanılmakta olan binalar tahsis edilmiş ve buraya taşınılmıştır. İlk kuruluşta fen memuru ve mühendislik dalında öğrenci yetiştiren inşaat ve makine bölümleri varken, 1942 ve 1943 ders yılından itibaren mühendislik kısmında elektrik ve mimarlık bölümleri açılmıştır. Okul, 26 Eylül 1941 tarihinde yayımlanan İstanbul Yüksek Mühendis Okulu ve Teknik Okulu’nun Maarif Vekâleti’ne devri hakkında kanun uyarınca Nafıa Vekâleti’nden alınarak Maarif Vekâleti’ne bağlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 07 Haziran 1949 tarihli kararıyla, kurumda Harita ve Kadastro Mühendisliği bölümü kurulmuş ve Türkiye’de bu dalda mühendis yetiştiren ilk kuruluş olarak 1949–1950 ders yılında öğretime başlamıştır. 1951-1952 ders yılından itibaren teknikerlik kısmı kapatılmıştır. 1959-1960 ders yılında İstanbul Teknik Okulu içinde bir ihtisas bölümü açılarak, bir yıllık öğrenim sonunda yüksek mühendis ve yüksek mimar ünvanları verilmeye başlanmıştır.
İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Dönemi (1969-1982)
Akademi, 03 Haziran 1969 tarihinde yayımlanan 1184 sayılı Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademileri yasasıyla, özerkliği olan yüksek dereceli bir öğretim ve araştırma kurumu olarak kurulmuştur. 1971’de özel yüksekokullar 1472 sayılı yasa ile kapatılmış,bunlardan mühendislikle ilgili olanları İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ne bağlanmıştır.
Yıldız Üniversitesi Dönemi (1982-1992)
İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ile bu kuruma bağlanmış olan mühendislik yüksekokulları, Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Kocaeli Meslek Yüksekokulu’nun ilgili fakülte ve bölümleri, 20 Temmuz 1982 tarihli 41 sayılı kanun hükmünde kararname ve bu kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair 30 Mart 1983 tarihli 2809 sayılı yasa ile Yıldız Üniversitesi adı ile kurulmuştur. Yeni kurulan üniversite; Fen-Edebiyat, Mühendislik, Kocaeli’nde bulunan Meslek Yüksekokulu, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Rektörlüğe bağlı Yabancı Diller, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar bölümlerinden oluşmuştur.
Yıldız Teknik Üniversitesi Dönemi (1992- )
03 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı yasayla, üniversitemiz Yıldız Teknik Üniversitesi adını almış; Mühendislik Fakültesi; Elektrik-Elektronik, İnşaat, Makine ve Kimya-Metalurji fakülteleri olarak 4 fakülteye ayrılmış ve yeniden yapılandırılmıştır. Ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, bünyesine eklenmiştir. Kocaeli Mühendislik Fakültesi ile Kocaeli Meslek Yüksekokulu Üniversiteden ayrılarak Kocaeli Üniversitesi adı altında yeniden yapılandırılmıştır. Günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi; 11 fakülte, 2 enstitü, 2 meslek yüksekokulu, yabancı diller yüksekokulu ve 36.000’i aşan öğrencisi ile eğitim-öğretimini sürdürmektedir.
Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü
YTÜ Yıldız Kampüsü Beşiktaş tepesindeki koruluk ilk kez I. Ahmet tarafından küçük bir köşk yaptırılarak avlanma amacıyla kullanılmıştır. II. Abdülhamid tahta çıktığında, kardeşinin ve amcasının saltanatına son verildiği Dolmabahçe Sarayı’nı güvenli bulmadığından, 1877 yılında Yıldız Sarayı’na taşınmıştır. Yıldız Sarayı, Osmanlı padişahlarının İstanbul’da devamlı oturduğu dördüncü saray olup, Beşiktaş’ta sahilden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan yaklaşık 500.000 metrekare yüzölçümü olan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür. Bu birleşimin önemli yapıları arasında yer alan Hünkar Dairesi (Valide Sultan Köşkü veya Hünkar Sofrası adıyla da anılmaktadır), 1937 yılında Yıldız Teknik Okulu’nun kurulmasıyla okula verilmiş olup, bugün Yıldız Teknik Üniversitesi binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Çukur Saray (Hanım Sultanlar Dairesi), Bekar Sultanlar, Şehzade Köşkleri, Sünnet Köşkü, Damatlar Dairesi, Agavat, Kileri-i Hümayun da Üniversitemizce kullanılan binalardır.
Yıldız Teknik Üniversitesi Çağlayan-Şişli Kampüsü
YTÜ Rektörlüğü ile TOKİ arasında 6 Ağustos 2010’da bir protokol imzalandı. Buna göre, üniversitenin İstanbul Davutpaşa Yerleşkesi’nde TOKİ’ye 60 bin metrekare bina inşa ettirecek olan rektörlük bunun karşılığında tapusu üniversitede olan Çağlayan’daki araziyi TOKİ’ye devretti. YTÜ’nün 2004 yılında uygun bulunmayan imar planı değişikliği TOKİ devreye girince bir anda gerçekleşti. 2010 yılında hazırlanan imar planında emsal 3 olarak belirlendi; bodrum katlar emsal dışı kaldı. Yükseklik de serbest bırakıldı. İmar planlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile tarafından dava açıldı. Dava dilekçesinde projenin zaten çok yoğun olan Mecidiyeköy-Şişli bölgesindeki nüfus-trafik yoğunluğunu daha da artıracağı ve bölgeyi yaşanmaz bir hale getireceği vurgulandı. Tüm bunlara rağmen Yıldız Teknik Üniversitesi Çağlayan Kampüsü, Davutpaşa Kampüsü’ne Lojman yapılması karşılığı TOKİ’ye devredildi ve şuanda bu alanda Nurol Tower bulunmaktadır.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü
Kışlanın bulunduğu alandaki askeri yerleşimin Bizans dönemine kadar uzandığı; bölgenin, askeri ve saray törenlerine hizmet eden konumda olduğu; İstanbul’un alınması sırasında da askerin konaklamasına hizmet verdiği ve Sultan Mehmed’in otağının burada kurulmuş olduğu söylenir. Bu işlevler Osmanlı döneminde de sürdürülmüş, bölge 15.yy’dan itibaren saray ve askeri törenlere hizmet veren bir alan olmuştur. Davutpaşa Kışla’sı, II.Mahmud’un (1808-1839) Yeniçeri Ocağı’nı tamamen ortadan kaldırarak yerine oluşturduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye adlı orduya kışla olarak yapılmıştır. Mimarı Krikor Balyan olduğu tahmin edilen yapının 1826-1827 yılında başlanan inşaatı 1831-1832’de bitirilmiştir. Kışla, Balkan Savaşı sırasında onarılarak göçmenlerin barınması için kullanılmış, I.Dünya Savaşı sırasında ise bir askeri hastane açılmış ve hastane 1920’de kapatılmıştır. Özgün işleviyle günümüze ulaşan Davutpaşa Kışlası, Yıldız Teknik Üniversitesi mülkiyetine verilmesi (1999 yılında) ile askeri işlevini tamamlayarak, eğitime hizmet veren kışla yapıları arasına katılmıştır.
Yıldız Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü
Meslek Yüksekokulu ve Yurtların bulunduğu Maslak Kampüsü, depreme dayanıklı olmadığı için boşaltılmıştır. Ve şuanda Maslak Kampüsü’ne YTÜ Maslak Teknopark ve Eğitim Kompleksi yapılması planlanmaktadır. Maslak Büyükdere Caddesi üzerinde bulunan ve Mülkiyeti üniversitemize ait olan 15 bin 280 metrekarelik taşınmaza, üniversitemizin stratejik hedefleri doğrultusunda yeniden işlev kazandırılmaktadır. Maslak Kampüsü’nün 6 bin 807 metrekarelik kısmına ek teknopark alanı; 8 bin 473 metrekarelik kısmına da üniversitenin uygulamaya yönelik bazı bölümleri, sürekli eğitim merkezi, uzaktan eğitim merkezi, kongre ve sahne sanatları merkezi ile çeşitli eğitim birimlerinin yapılması planlanmıştır. Hâlihazırda Davutpaşa Yerleşkesi ve İkitelli Yerleşkesi’nde 148 bin metrekarelik alanda ürettiği teknolojiyle hizmet veren Yıldız Teknopark; 4 bin 500 metrekarelik kuluçka merkezi, 55 bin metrekare rekreasyon alanı, 400 metrekare prototip alanı ile Türkiye’nin teknoloji merkezi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.