YENİ GELİŞME: “KÜRESEL SALGINDA YENİ NORMALLEŞME SÜRECİ” Rehberi Yayınlandı.
2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takviminin açıklanmasının ardından öğrenciler yeni dönemin uzaktan eğitim mi yoksa örgün eğitim mi olacağını öğrenmek istiyor. Birçok öğrenci online olup olmamasına göre yurda kaydolacak veya ev tutacak…
YENİ GELİŞME: “KÜRESEL SALGINDA YENİ NORMALLEŞME SÜRECİ” Rehberi Yayınlandı.
FARKLI YÖNTEMLER ÜZERİNDE DURULUYOR
Bilim Kurulu Üyelerinin ve bu konuda yetkin kişilerin açıklamalarına bakıldığında eğitim öğretimin hibrit olarak devam ettirileceği söyleniyor. Yani uzaktan eğitimden de vazgeçilmeyecek. Öğrenciler bazı derslerini online olarak takip ederken bazı dersleri için de yüz yüze eğitim alacak. Bunun yapılmasının bir amacı da mümkün olduğunca kampüslerdeki, okullardaki kalabalığı azaltmak ama aynı zamanda da öğrenciyi tamamen okuldan uzak tutmamak. Geçtiğimiz dönemlerde teorik laboratuvar ve uygulama dersleri dahi online olarak uzaktan yapılmıştı. Öğrenciler bu durumu oldukça verimsiz bulmuştu.
YÜZ YÜZE EĞİTİM İSTEYEN ÖĞRENCİLERİN SAYISI DAHA FAZLA
Yapılan anketler ve sosyal medyadaki paylaşımlar gösteriyor ki öğrencilerin %60’ı yüz yüze örgün eğitim isterken, %40’ı uzaktan eğitimin devam etmesi gerektiğini düşünüyor.
#onlemleralınsınunileracılsın etiketi gündemde.
Yeni dönem için sizin bu konuda görüşünüz ne yönde?
— YTÜ Kampüs (@ytukampuscom) July 25, 2020
BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. YAMANEL BİLGİ VERDİ!
Prof. Dr. Yamanel, “Vaka sayılarımız çok artar, kontrol altına alınmayacak düzeylere çıkarsa o zaman okullar açılmayabilir. Zaten okullar için de hibrit modeller var biliyorsunuz. Yani yarısı evde yarısı okulda gibi bir eğitim düzeni söz konusu olabilir. Mesela 10 ders var, 5’i evde, 5’i okulda gibi. Bizim için daha uygun olacaktır. Temas olasılığını daha aza indirecektir, bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığımız da bu yönde çalışıyor. 1 metrelik sosyal mesafe sınıflarda yeterli olacaktır. Ama okulun kapalı alanını düşünerek ona göre yapılan bir çalışma mevcut. Tabii belki vardiyalı eğitim de söz konusu olabilir, sabah-öğlen gibi veya üç vardiya gibi önlemler gelebilir” dedi.
SAĞLIK BAKANININ İLK VE ORTAOKULLAR İLE İLGİLİ BUGÜNKÜ AÇIKLAMASI
Bugün gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya okulların üniversitelerin açılıp açılmayacağı, açılırsa ne şekilde ve hangi tedbirler alınarak açılacağı yeniden soruldu. Sorulan soru üniversitelerden daha önce açılacak ilk ve orta dereceli okullarla ilgiliydi.
“Okulların açılmasıyla ilgili geçen toplantıda ifade etmiştim, açılma takvimini Milli Eğitim Bakanımız 31 Ağustos olarak açıkladılar. Bu takvimde eğitim başlamış olacak. Ama bu eğitim uzaktan, hibrit veya karma eğitim tarzında mı olacağı bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Bilim Kurulumuzun yetkili arkadaşları çalışıyorlar.
İller bazında salgınla ilgili farklılık söz konusu ise o illere özel farklı yaklaşımlar da devreye girebilir. Burada önemli olan eğitimin 31 Ağustos’ta başlayacak olması. Ama bu eğitimin uzaktan, bölgesel olarak farklı şekilde mi bunu da önümüzdeki bir iki hafta içerisinde açıklaması daha net yapılmış olur.
Alınabilecek tedbirler de netleştiriliyor. Bir sınıfta bir öğrencinin pozitif olduğunu düşünün. Pozitif olan vaka tespitinde o okulda ne gibi tedbir alınmalı. Temas ettiği çocuklarla ilgili neler yapılmalı? Karantina veya izolasyon kimlere uygulanmalı? Kimlere test yapılmalı? Önceden ateş dahil olmak üzere birtakım tedbirler alınmalı mı, hangi safhada alınmalı, bunlar da detaylandırılıyor, bilgilendirme yapılmış olacak.”
İlkokul, ortaokul ve liselerin 31 Ağustos 2020’de açılacağı daha önceden açıklanmıştı. Üniversiteler ise daha geç açılacak. Yıldız Teknik Üniversitesi açıkladığı akademik takvimde ders başlangıcını 5 Ekim olarak belirledi.