TÜBİTAK ve Katar Araştırma Geliştime ve Yenilik Kurumu (QRDI) tarafından hayata geçirilen ortak proje çağrısı kapsamında desteklenecek projeler açıklandı. Dijital ve Uzay Teknolojileriyle Şekillenen Akıllı Şehirler temasıyla yapılan bu çağrı kapsamında desteklenen beş proje arasında, Yıldız Teknik Üniversitesi’ne ait iki proje de yer aldı.
YTÜ’den desteklenen projeler arasında, Doç. Dr. Ömer Said Toker’in “Sürdürülebilir Bir Kaynak Olarak Mikroalg Proteinlerinin Modifikasyonu: Akıllı PBR Yetiştirme Yöntemleri ve Simüle Edilmiş Doha Deniz Suyu Koşullarının Kullanılması” başlıklı çalışması ile Dr. Öğr. Üyesi Murat Ergenokon Selçuk’un “Akıllı Çözümler Uygulanarak Pasif Tarafı Takviyeli Rıhtım Duvarlarının Optimizasyonu” projesi yer aldı.
İleri Teknolojilerle Sürdürülebilir Çözümler
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ömer Said TOKER liderliğinde geliştirilen proje, Chlorella vulgaris ve Dunaliella Salina gibi mikro alg türlerini, Doha deniz suyuna uyumlu ve yapay zeka destekli bir tübüler foto biyoreaktör (Smart-PBR) kullanarak çoğaltmayı hedefliyor. Bu yöntemle elde edilen biyokütlelerden sağlanacak protein fraksiyonları, yenilikçi ve termal olmayan proseslerle modifiye edilecek. Ultrasonikasyon, soğuk plazma ve yüksek basınç gibi teknolojilerle geliştirilen proteinler hem besinsel hem de tekno-fonksiyonel açıdan önemli kazanımlar sağlayacak. Bu projede, sürdürülebilir ve alternatif bitki bazlı protein kaynaklarının model gıda uygulamalarında test edilerek endüstriye kazandırılması hedefleniyor.
Denizcilik Altyapısında Akıllı Çözümler
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Murat Ergenekon Selçuk’un yürüttüğü “Akıllı Çözümler Uygulanarak Pasif Tarafı Takviyeli Rıhtım Duvarlarının Optimizasyonu” projesi, artan deniz ticaret hacmi ve büyüyen gemi boyutlarının altyapı üzerindeki etkilerini azaltmayı hedefliyor. Deniz kirliliği ve sıkılaşan düzenlemeler nedeniyle daha çevre dostu gemiler inşa edilirken, bu büyük gemilerin barındırılmasında offshore zemin koşulları önemli bir zorluk oluşturuyor.
Proje, rıhtım duvarlarının tabanında jet grout ile zemin iyileştirmesi içeren pasif taraf takviye yöntemi ile deformasyonları azaltmayı, eğilme momentlerini düşürmeyi ve aşındırma etkilerini hafifletmeyi amaçlıyor. Akıllı izleme sistemleriyle donatılı bu tasarım, zemin ve yapısal davranışı entegre ederek statik ve sismik etkiler altında hassas ölçümler sunacak. Ayrıca, jet grout ile iyileştirme bölgesinin geometrik optimizasyonu için detaylı tasarım kılavuzlarını geliştirerek, sürdürülebilir ve dirençli altyapılar oluşturulmasına katkı sağlayacak.