TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 17-22 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Festivalin akademik paydaşları arasında yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi standı yoğun ilgi görürken her yaştan ziyaretçiyi ağırladı.
Festivalde, Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları, Dünya Drone Kupası, Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Hackİstanbul 2019, dikey rüzgar tüneli, planetaryum, havacılık gösterileri, Solo Türk ve Türk Yıldızları’nın nefes kesen gösterileri, atölye çalışmaları ve sürpriz etkinler gerçekleşti.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önderliğinde, ülkenin önemli kurum ve firmalarının destekleriyle Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST’te gençlerin geleceğin teknolojileri üzerine yaptığı çalışmalara destek vermek için tam 19 farklı kategoride teknoloji yarışmaları düzenlendi.
Havacılıktan otomotive, yapay zekadan simülasyon sistemlerine, su altı araçlarından otonom araçlara uzanan geniş bir spektrumda düzenlenen 19 farklı kategoride 2.000’den fazla takım 50.000 yarışmacı finalist olmaya hak kazandığı yarışmalarda Üniversitemiz de geliştirdiği teknolojilerle ve yarışmalardaki başarılarıyla bu yıl da TEKNOFEST’de Yıldız rüzgarı estirdi.
Başarılı çalışmalarıyla elde ettiği derecelerle üniversitemize ve bilim dünyasına katkı sağlayan öğretim üyelerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
İnsansız ve Otonom Kara Araçları (İKA) Geliştirme Yarışması ‘Küçük Ölçekli İşletmeler’ Kategorisinde BİRİNCİLİK Ödülü
SSB tarafından düzenlenen ROBOİK İnsansız ve Otonom Kara Araçları (İKA) Geliştirme Yarışmasında, Teknopark firmalarımızdan Polonom Teknoloji San. ve Tic. A.Ş. “Küçük Ölçekli İşletmeler” kategorisinde birinci olmuştur. Üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Sırma YAVUZ ve Dr. Erkan USLU’nun kurucusu olduğu Polonom Teknoloji San. ve Tic. A.Ş. firmasına ödülleri, Teknofest 2019 kapsamında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından verilmiştir.
TÜBİTAK İHA İnsansız Hava Araçları Uçuş Kontrolü Yazılımı – Yerli Yazılım Ödülü
Teknofest 2019 çerçevesinde Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen Tübitak İHA İnsansız Hava Aracı yarışlarında, üniversitemiz Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Simülatör ve İnsansız Sistemler Laboratuvarı, SimULab, öğrencilerinden Berkay GÜRKAN, Hamza KÖSE ve Said Burak GÜZEL, danışmanları Prof. Dr. Vasfi Emre ÖMÜRLÜ ile beraber, insansız hava araçları için geliştirdikleri uçuş kontrol yazılımı ile, Yerli Yazılım Ödülü almaya lâyık görülmüşler ve ödüllerini TÜBİTAK başkanı Prof.Dr. Hasan MANDAL’dan, TEKNOFEST 2019 Atatürk Havalimanı Alanı’nda almışlardır.
İnsanlık Yararına Teknolojiler – Sağlık Kategorisinde BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
TEKNOFEST 2019′ İnsanlık Yararına Teknolojiler – Sağlık kategorisinde Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN ve Dr. Sıtkı KOCAOĞLU’ndan oluşan YTÜ-Biyomekatronik takımı BİRİNCİLİK ödülüne layık görülmüştür. Yarışmaya “Zeki Tümör Protezi” başlıklı proje ile katılan ekibimizin projesi aynı zamanda Dr.KOCAOĞLU’nun (Kırklareli Üniv. Öğr.Gör.) Dr. AKDOĞAN danışmanlığında YTÜ-Mekatronik Mühendisliği ABD tamamlamış olduğu, YTÜ-BAP destekli doktora tez çalışmasıdır.
Hidromobil Kategorisinde Performans BİRİNCİLİK Ödülü, Enerji ve Yönetim Sistemi Tasarımı ile Teknik Tasarım Ödülü ve BİRİNCİ Yerli Ürün Teşvik Ödülü
Teknofest 2019’da Alternatif Enerjili Sistemler Kulübümüzün Hidromobil kategorisinde yarışan aracı Hydra, kategorisinin en az enerji tüketen aracı olarak Performans Birincilik Ödülünü ve Enerji Yönetim Sistemi Tasarımı ile Teknik Tasarım Ödülünü kazandı. Hydra’daki Motor, Motor Sürücü, Enerji Yönetim Sistemi, Batarya Yönetim Sistemi, Yerleşik Şarj Birimi ve Araç Kontrol Sistemi birimlerinin tamamının AESK ekibi üyeleri tarafından yerli olarak üretilmesi nedeniyle Birinci Yerli Ürün Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.
Elektromobil Kategorisinde Verimlilik Rekor Ödülü ve Performans İKİNCİLİK Ödülü
Alternatif Enerjili Sistemler Kulübümüzün Elektromobil kategorisinde yarışan aracı Lyra, 715 Wh ile Efficiency Challenge yarışları tarihinin en az enerji tüketen aracı olarak Verimlilik Rekor Ödülü’nü ve Performans İkincilik Ödülü’ nü kazandı.