Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Huriye Akdaş Kılıç’ın 3 boyutlu optik veri depolama (3D-ODS) alanında geliştirdiği projesi başarıyla sonuçlandı.
YTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Huriye Akdaş Kılıç’ın “3D Optik Veri Depolama İçin Tüm Organik Foto Aktif Sıvı Kristal Malzemeler” başlıklı uluslararası projesi, TÜBİTAK tarafından 3.200.000 TL ile desteklenmeye hak kazandı.
Projede, Prof. Dr. Huriye Akdaş Kılıç’ın yanı sıra YTÜ’den Prof. Dr. Belkıs Bilgin Eran ile Prof. Dr. Franck Camerel (Rennes 1 Üniversitesi, CNRS, Fransa), Doç. Dr. Jean-Pierre Malval (Mulhouse Üniversitesi, CNRS, Fransa), Prof. Dr. Stijn van Cleuvenbergen, Prof. Dr. Koen Clays (KU Leuven, Belçika) ve Doç. Dr. Przemyslaw Kedziora (Moleküler Fizik Enstitüsü, Poznan, Polonya) gibi bilim insanları yer alıyor.
Büyük Veri Sorununa Yenilikçi Çözüm
Her gün üretilen 2,5 kentilyon bayt veri ve dünya verilerinin yüzde 90’ının son iki yılda oluştuğu düşünüldüğünde, bu veriyi yönetmek ve uzun vadeli arşivlemek önemli bir zorluk teşkil ediyor. Mevcut optik depolama tekniklerinin 2 boyutlu yapısı ve tek foton süreçlerini kullanması, depolama kapasitesini sınırlıyor.
Prof. Dr. Kılıç ve ekibi, bu sorunu aşmak için 3D optik veri depolama yöntemleri üzerinde çalışıyor. Bu yöntem, bilgiyi, ortamın hacmine kodlayarak depolama kapasitesini artırma üzerine üç boyutlu olarak kaydedilmesini ve okunabilmesini hedefliyor. Söz konusu teknoloji, geleneksel bir DVD boyutundaki bir diske 100’den fazla katman yazılmasına olanak tanıyarak petabayt (1024 TB) düzeyinde depolama imkanı sunabiliyor.
Prof. Dr. Huriye Akdaş Kılıç Hakkında
Prof. Dr. Huriye Akdaş Kılıç, 20 yılı aşan kariyeri boyunca moleküler mühendislik kavramlarını uygulayarak fonksiyonel materyaller üzerine araştırmalar yürütmektedir. Master eğitimini Nobel Kimya ödüllü J.-P. Sauvage’ın yanında, doktorasını ise Nobel Kimya ödüllü J.-M. Lehn’in öğrencisi Pr. M. W. Hosseini gözetiminde tamamladı. Oxford Üniversitesi’nde post-doktora çalışmaları yapan Prof. Dr. Huriye Akdaş Kılıç, Fransa’da Rennes-1 Üniversitesi bünyesindeki Rennes Kimya Bilimleri Enstitüsü’nde 13 yıl öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev aldı. Prof. Dr. Kılıç, bilimsel çalışmalarını 2020’den beri YTÜ’de sürdürmektedir.
Prof. Dr. Huriye Akdaş Kılıç Hocamızı tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.