YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
betav-masaustu
dormhouse-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Haber

“Dekan Üniversitede kendisine kadro açtı!” Haberlerine İlişkin YTÜ Rektörlüğü’nden Basın Açıklaması

“Dekan Üniversitede kendisine kadro açtı!”  Haberlerine İlişkin YTÜ Rektörlüğü’nden Basın Açıklaması

Bazı basın-yayın organlarında yer alan, öğretim üyemizi ve üniversitemizi yıpratma amacı güden “Dekan, üniversitede kendisine kadro açtı!” haberine karşılık YTÜ yönetimi tarafımıza bir bilgilendirme yapmıştır.

Basın organlarında yer alan bu haber gerçeği yansıtmamaktadır. 2 Kasım 2018 tarihinde yayınlanan “DEVLET YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖĞRETİM ELEMANI NORM KADROLARININ BELİRLENMESİNE VE KULLANILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK” kapsamında üniversitelerde akademik kadroların ilanında haberde ifade edildiği gibi Dekanların doğrudan tasarrufu bulunmamaktadır. Kadro ilanlarında, ilgili anabilim dalı ve bölüm başkanlığının talebi ile ilgili kurulların görüşleri doğrultusunda uygun bulunan kadrolar üst yönetim tarafından ilan edilir. 

Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Tekniği Anabilim Dalında ilan edilen bir Profesör kadrosunun ilanında da açıklanan mevzuata uygun olarak kadro ilanı yapılmıştır.

Haberde “Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Tekniği Anabilim Dalı, Almanca ders dinleyebilecek ya da ders açılabilecek bir bölüm de değil ve 1949’da kurulan YTÜ’de Almanca eğitim hiç verilmedi.” ifadesinin aksine; Harita Mühendisliği Bölümü, Almanya da eğitimlerini tamamlayan hocalarımız tarafından üniversitemizde 1949 yılında kurulmuş ve binlerce mühendis yetiştirerek ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamıştır. Harita Mühendisliği mesleğinin Almanya da gelişmiş olması nedeniyle, birçok öğretim üyemiz Almanya da doktoralarını tamamlamış veya kazandıkları burslarla Almanya’da eğitim alarak üniversitemizde hizmet etmiş ve hizmet etmeye devam etmektedir. Almanca dilinin bu meslekteki yeri ve önemi nedeniyle uluslararası değişim programları vasıtasıyla eğitim dili Almanca olan ülkelerdeki üniversitelere eğitime veya staja giden öğrencilerimize, İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil terminolojisine hakim ve daha donanımlı mühendis olmaları için Harita Mühendisliği Bölümü eğitim programında ders dili Almanca olan Mesleki Almanca (HRT4751) dersi mevcuttur. 

Prof. Dr. Engin GÜLAL 1992 yılında Harita Mühendisliği ÖLÇME TEKNİĞİ Anabilim dalında başladığı akademisyenliğe 22 yıl boyunca ÖLÇME TEKNİĞİ Anabilim dalında devam etmiş ve yaşanan kadro sıkıntıları nedeniyle yakın anabilim dalı olan Jeodezi Anabilim dalında 2014 yılında Profesör kadrosuna atanmıştır. Öğretim üyemiz Ölçme Tekniği alanında lisans ve yüksek lisans dersleri vermekte olup ve bu alanda 4 doktora tezi ve çok sayıda yüksek lisans tezi yürütmüştür. Profesör olarak atandığı anabilim dalında öğretim üyemiz 22 yıl hizmet etmiş olmasına rağmen ilgili anabilim dalı ile ilgisi yokmuş gibi bir haber yapılarak toplumun yanlış bilgilendirilmesi bizleri derinden üzmüştür. Öğretim üyemizin uzmanlık alanı Ölçme Tekniği bilim dalıdır. Bu alanda çok sayıda uluslararası çalışması mevcuttur.

Haberde verilen “tek Almanca bilen profesör şartını sağlayan kişi olan Gülal, açtırdığı tek kişilik kadroya kendisi yerleşti” iddiasının aksine;   Kadro ilanında tanımlanan Almanca ders verebilir olma şartı genel bir yabancı dil şartı olup birçok akademisyenin sağlayabileceği bir özelliktir.  Almanca yabancı dil yeterliliğine sahip akademisyenlerin başvurusuna açık ilan edilen bir kadronun bu şekilde haber yapılması, farklı üniversitelerde görev aldıktan sonra üniversitemizde bir dönem ÖYP kadrosunda Araştırma Görevlisi olarak çalışan, daha sonra başka bir üniversiteye geçen ve doktorasına devam ederken istifa ederek yurtdışına giden haberde ismi geçen araştırmacının, öğretim üyesini yıpratma amacı ile basını yanlış bilgilendirmesi ve yönlendirmesi ile ilgilidir.

İlan edilen kadroya başvuran ve jürilerden gelen olumlu görüşler doğrultusunda Üniversite Yönetim Kurulunun önerisi ile Rektörce mevzuata uygun olarak kadrosu Jeodezi Anabilim Dalından Ölçme Tekniği Anabilim Dalına aktarılan Öğretim Üyemiz, uzun yıllardır hizmet verdiği kendi uzmanlık alanı olan Ölçme Tekniği Anabilim Dalında çalışmalarına devam edecektir. 

Eğitim-öğretim, AR-GE ve uluslararasılaşma alanında katma değeri yüksek çalışmalar yürüten öğretim üyemizin dekanlığını yaptığı fakültede yer alan İnşaat Mühendisliği Bölümü, uluslararası sıralama kuruluşları tarafından yapılan derecelendirmelerde dünyada ilk 200 bölüm arasında yer almaktadır.

Tek taraflı yanlış bir bilgiye dayanarak, üniversitemizle irtibata geçilip doğrulanmadan yayınlanan bu tür yıpratma amacı taşıyan haberlerden, üniversitemizin etkilenmeden ülkemiz öncelikleri doğrultusunda çalışmalarına devam edeceğini belirtir, kamuoyuna saygılarımızı sunarız.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü – 7.06.2019

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

1 Yorum

  1. Yersen…

    Cevapla

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>