YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
betav-masaustu
dormhouse-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Teknoloji

Araştırmacılar Kan-Beyin Bariyerini Aşan “Nöro Robotlar” Geliştirdiler

Araştırmacılar Kan-Beyin Bariyerini Aşan “Nöro Robotlar” Geliştirdiler

Çin’deki bir araştırma ekibi, yakın zamanda beyaz kan hücresi gibi davranıp, kan-beyin bariyerini aşan yapan hibrit yapıda küçük bir robot geliştirdiler.

Kan beyin bariyeri dolaşım halindeki kan ile merkezi sinir sistemi içindeki hücre dışı sıvıyı birbirinden ayıran bariyerdir. İnsan beyninde var olan kan-beyin bariyerinin varlığından dolayı ilaçlar kan dolaşımına enjekte edildiğinde ilaçlar beyinde durdurulur ve geçişi engellenir; bu sorunu aşmanın direkt yöntemi iğneyi kafatasından batırmak olacaktır ki, bu da tercih edilmeyen bir yöntemdir. Bu sorunlar nedeniyle doktorlar bazı kanser türlerinin tedavisinde zorluklar yaşıyorlar. Çin araştırma ekibinin geliştirdiği yeni yöntem bu soruna çözüm buluyor.

Araştırmacılar genel hatlarıyla E. coli bakterilerini oyarak beyaz kan hücreleri gibi gösterdiler. Daha sonra bu beyaz kan hücresi görünümlü hibrit robotlar, oluşturdukları sahte kimlikleri manyetik bir alan kullanarak kan-beyin bariyerine bildirdiler. Şu ana kadar yapılan çalışma fareler üzerinde incelendi ve test edildi. İnsan ve fare beyinlerinin benzerlikleri düşünüldüğünde olası insan deneylerinde olumlu sonuçların beklendiği söylenilebilir.

Her bilinmeyen gibi robotların beynimize Truva atı saldırıları gerçekleştirmesine izin vermek gibi bir fikir korkutucu gelebilir, ancak araştırmanın geliştirilmesiyle robotik teknolojisiyle bilinen bir soruna çözüm bulunmuş olacak. Üretilecek bu küçük robotların, kanser gibi hastalıkların tedavisi konusunda gelecekteki yeni gelişmelerin habercisi olduğunu söyleyebiliriz.

  Science Robotics dergisinde makalenin tamamına ulaşabilirsiniz.

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>