Araştırmacılar binlerce gerçek trafik senaryosundan öğrenebilen bir yapay zekadan yararlanarak, otonom araçlar için yeni bir erken uyarı sistemi geliştirdiler. BMW Grubu ile yürütülen yeni araştırma ve IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems dergisinde yayınlandı.
Yakın gündemde olan sürücüsüz otomobiller her geçen gün daha da gelişim göstermekteler. Sürücüsüz araçların güvenliğini arttırmak için çalışmalar hala devam ediyor ancak halihazırda yollarda birçok risk, belirsizlik ve kötü durum senaryolarının varoluşu da yüzleştiğimiz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan çalışmaların, daha çok araçların trafikte kullanıcı davranışlarını analiz etme yeteneğini geliştirmek konusunda yoğunlaşmış olduğunu söyleyebiliriz.
Yakın zamanda sürüş düğmesine basarak, ölümcül kazalardan kurtulmak için yapay zeka kullanan otonom araçlar kullanılabilecek. Bu teknoloji, içinde bulunan erken uyarı sistemi sayesinde sizi yaşanabilecek herhangi bir kazadan 7 saniye önce uyaracak. Aynı zamanda bu sürenin kazadan önce hayat kurtarabilecek, hızlı kararlar alabilmek için yeterince uzun bir süre olduğu söylenilebilir.
Araştırma ekibi, Medya Teknolojisi Başkanı ve Münih Robotik ve Makine Zekası Okulu (MSRM) Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Eckehard Steinbach ile işbirliği yaptılar ve otonom araçların trafik sorunlarına dair yeni bir yaklaşım geliştirdiler.Bu yaklaşımda; otonom araçların sürücülere müdahale etmelerini söylediği ya da sürücünün güvenlik nedeniyle kendisinin otonom sürüşü geçersiz kıldığı gibi durumları, dolayısıyla sürücünün kontrolde olduğu senaryoları dikkate aldılar. Oluşturulan sistem çevreyi incelemek üzere kameralar ve sensörler kullanıp; yol şartları, tekerlek açısı, hava durumu, hız, görüş mesafesi gibi aracın durum verilerini kaydediyor.
AI sistemi, elde edilen verilerdeki örüntüleri belirlemeye uyarlanmış, tekrarlayan bir sinir ağı (RNN) kullanıyor. Kontrol sisteminin kendi başına baş edemeyeceği istisnai ve farklı durumlar geliştiğinde, daha öncesinde sürücü bir tehlike ihtimaline karşın uyarılıyor.
Araçları daha otonom hale getirmek için mevcut yöntemlerin çoğunun, arabaların trafik hakkında ne anladıklarını incelemeye ve kullanılan modelleri geliştirmeye yönelik olduğunu söyleyen Steinbach; kendi teknolojilerinin en büyük avantajının arabanın ne düşündüğüne odaklanmayıp, böylelikle AI sisteminin var olan olaylara bağlı verilerle sınırlı kalarak, örüntüler arayışında olduğunu açıkladı. Böylelikle oluşturdukları sistemin, diğer modellerin tanımadığı ve anlamlandıramadığı potansiyel ve kritik durumları keşfedebildiğini açıkladı. Bunlara ek olarak, sistemlerinin araçların nerede ve ne zaman zayıflıkları olduğunu bildiren bir güvenlik işlevi sunduğunu söyledi.
Araştırma ekibi ve BMW Grubu, yeni AI teknolojisini halka açık yollarda en son üretilen otonom sürüş araçlarıyla test ettiler ve sürücünün de dahil olduğu, sürücünün araç tarafından uyarıldıktan sonra kontrolü ele alması gereken yaklaşık 2.500 senaryoyu test ettiler. Araştırmaya göre yapay zeka erken uyarı sistemi, muhtemel olan kritik senaryoları % 85’in üzerinde bir doğrulukla ve hatta kazadan 7 saniye önce tahmin edebiliyordu.
“Test sürüşünde potansiyel kritik bir durum ortaya çıktığında, yeni bir eğitim örneğiyle karşılaşıyoruz” diyen çalışma yazarlarından biri olan Christopher Kuhn, AI sisteminin yalnızca daha önce karşılaştığı senaryoları tanıyıp, tahmin edebildiği için; büyük miktarda veriye ihtiyaç olduğunu belirtti. Yeteri kadar veri toplandığında, yeni verinin artık pratik bir şekilde kendi başına üretilebileceğini ve bu konuda verilerin merkezi olarak depolanıp, bir veri havuzu oluşturmanın önemine değindi.