YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
betav-masaustu
dormhouse-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Haber

TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem ve ARDEB 1001 çağrılarında YTÜ damgası

TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem ve ARDEB 1001 çağrılarında YTÜ damgası

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin bilim insanları, TÜBİTAK’ın prestijli destek programlarında önemli başarılar elde etti. Hem yapay zekâ hem de çeşitli mühendislik alanlarında desteklenen projeler, bilim dünyasına değerli katkılar sunmaya hazırlanıyor.

 

Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısında Büyük Adım

YTÜ Makine Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Ceyda Şen, TÜBİTAK 1711-YZE-2024 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenen “Türkiye’de Çiğ Süt Arz Miktar ve Fiyat Tahminleme ve Sonuçlarına Göre İşletme Karlılık Simülasyonu” başlıklı projesiyle dikkat çekti. Bu proje, yapay zekâ teknolojilerini kullanarak çiğ süt arzı ve fiyat tahmini ile işletme karlılığını optimize edecek çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

 

Bu proje, TÜBİTAK 1711 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan 11 projeden biri oldu. YTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyda Şen’in akademik danışmanlığını üstlendiği proje, farklı paydaşlarla ortaklaşa yürütülecek. Türkiye’de çiğ süt arz ve talep tahminlemesi için makine öğrenmesi ve derin öğrenme modelleri kullanılarak, süt üretim süreçlerinin verimliliğinin artırılması ve sektördeki belirsizliklerin azaltılması amaçlanmaktadır. TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü’nün katkılarıyla hayata geçecek proje, yapay zeka tabanlı çözümleri süt üretim sektörüne entegre ederek, sektörde dijital dönüşümü teşvik etmeyi hedefleyen bir misyon taşımaktadır.

Doç. Dr. Ceyda Şen, bu projeyle yapay zekânın gıda sektöründe yenilikçi uygulamalara dönüştürülmesine öncülük edecek. 

 

ARDEB 1001 Çağrısında Yıldızlı Projeler

TÜBİTAK ARDEB 1001 Programı 2024 Yılı 2. Dönem Çağrısı kapsamında ise YTÜ’den altı akademisyenimizin projeleri desteklenmeye hak kazandı:

• Prof. Dr. Mehmet Çakmakçı (Çevre Mühendisliği): Çöp sızıntı sularından PFAS bileşiklerinin süper hidrofobik membranlarla giderimini araştıran proje.

• Prof. Dr. Muhammed Eyüp Sallabaş (Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi): Okuma doğruluğu ve hızını artırmayı hedefleyen yapay zekâ tabanlı eğitim projesi (YAZTEK).

• Prof. Dr. Muhammet Arıcı (Gıda Mühendisliği): Gama aminobütirik asitçe zengin tarhana üretimi projesi.

• Prof. Dr. Mücteba Uysal (İnşaat Mühendisliği): Geri dönüşüm agregalı geopolimer harçların biyolojik kendiliğinden iyileşme potansiyelini araştıran proje.

• Prof. Dr. Rabia Çakır (Biyomühendislik): miRNA yüklü hidrojellerin diyabetik yara tedavisinde kullanılmasını araştıran proje.

• Prof. Dr. Sevil Yücel (Biyomühendislik): Biyoaktif cam ve hiyalüronik asit içerikli dermal dolgu malzemeleri üzerine çalışma.

 

YTÜ akademisyenlerinin TÜBİTAK destekli projeleri, üniversitenin araştırma-geliştirme gücünü bir kez daha kanıtlıyor. Üniversitemiz, bu başarılarla bilim dünyasına katkı sunmaya devam edecek.

Akademisyenlerimizin bu önemli başarılarından dolayı kendilerini tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>