16 Aralık 2024 Pazartesi 19:00
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi Kongre ve Kültür
Merkezi Büyük Salon
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sahne
Sanatları Bölümü Ses Sanatları Tasarımı Anabilim Dalı Kompozisyon
ailesi olarak; bu yıl sekizincisini gerçekleştireceğimiz bölüm
konserimize sizleri bekliyoruz!
Katılımcı bestecilere verdiğiniz desteğe şimdiden teşekkür ederiz.
Bu konser, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz değerli besteci ve eğitimci
Kemal Mete Sakpınar’a ithaf edilmiştir…
Müzik Direktörü
Koray Sazlı
Konser Programı Tasarımı
Sibil Arsenyan
Poster Tasarımı
Aleksandra Nadin Bolşen
İletişim Sorumlusu
Umut Hasan Şahin
Görsel Kayıt
İbrahim Durmuş
Ses Kayıt
Özgür Atmaca
Konser Salonu Organizasyon Sorumlusu
Efe Özkan
Sahne Asistanları
Ezgi Yağcı
Daniela Yaman
Ensar Bayraktar
CANIS MAJORIS
2024
Bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz “CANIS MAJORIS 2024” başlıklı kompozisyon dalı konserimizde, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümümüzün farklı alanlarında eğitim gören ve öğretim kadrosunda yer alan müzik insanlarının eserleri yer almaktadır.
Üniversitemizde gerçekleştirdiğimiz bu konserler, yurt içinde tanınırlığa ulaştığı gibi, bahar aylarında gerçekleştirdiğimiz çevrimiçi konser yayınımız ile, uluslararası bir dinleyici/izleyici kitlesine de ulaşmıştır. Bu akşamki bestecilerimiz, evrende keşfedilen en büyük yıldızlardan biri ve etkinliğimizin ismine de ilham kaynağı olan VY Canis Majoris gibi parlak ve büyük birer yıldız olmayı hedeflemektedirler. Şüphesiz, en büyük onur ve kıvancımız, bu akşamki konserimizi, her yıl olduğu gibi, siz değerli konuklarımızla paylaşmaktır.
Kompozisyon dalı, fakültemizin lisans seviyesinde eğitim veren üç bölümünden biri olan Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü çatısı altında bulunan Ses Sanatları Tasarımı Anabilim Dalı bünyesinde yer almaktadır; şimdiye kadar verdiği kırk beş civarındaki mezunu ve dokuz mevcut öğrencisi ile, fakültemizin renk skalasında var olan güçlü bir frekanstır. Kompozisyon dalı, yeniliğe açık, çalışmayı baştacı eden lisans ve lisansüstü öğrenci grubu, eğitim kadrosu ve mezunlarımızın da kesilmeden devam eden desteği ile, her yıl çok daha kuvvetli bir titreşim yaymaktadır. Sadece bestecilerimiz değil, eserlerin sahnede seslendirilmesine fedakârca katkı sağlayan yorumcularımız da bir yıldız gibi parlamakta ve yaydıkları ışığı sabırla, disiplinle sürdürdükleri sanatsal çalışmalarla daha da parlatmaktadırlar. Konser organizasyonumuz, aynı şekil ve tarzda, aktif faaliyetini ve ışıldamasını devam ettirmektedir.
YTÜ Rektörlüğü ile Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı’nın verdiği destek sayesinde gerçekleşen bu yılki konserimizde, on dört bestecinin kompozisyonları salonda yankılanacak ve kendi ses evrenlerini sizlere yansıtmış olacaklardır. Etkinliğimizin tını yelpazesi, klasik müziğin farklı akım, kompozisyonel anlayış ve arayışlarını zengin bir şekilde sunmaktadır.
Besteci-yorumcu iş birliği sonucunun güzel bir örneğini sergileyen konserimizde sahne alarak eserlere hayat veren her bir değerli yorumcumuza minnet duygularımızı sunarız.
“İnanmakta, inandıklarınızı yapmakta güçlük çekmeyiniz. Güçlük kolaylığın yanı başındadır.”
Eser meydana getirmek, duygu, bilgi ve tecrübe ile olur; aklın duyulmayan sesi olan düşüncenin, sabır ve disiplinle birleşmiş güzel bir marifetidir. Sevda ile çıkılan bu yaratıcılık yolunda çok çalışmak, dalga dalga düşünmek, araştırmak ve aramak, vazgeçilmesi mümkün olmayan unsurlardır şüphesiz. Gerçek yaratıcılık denizine bir kere dalan kişi, bu denizin uçsuz bucaksızlığını fark eden ve kendi küçüklüğünü görüp anlayandır.
Sanatçı, yeniliğe açık, zamanın ruhunu doğru kavrayan ve geçmişi özümseyip ileriye ilmek atan kişidir. Besteci düşüncelerini ve yansıtmak istediklerini ne kadar başarılı bir şekilde kâğıda veya kullandığı malzeme ortamına aktarırsa, ortaya çıkan sonuç da o denli tatmin edici olacaktır. Bir bestenin yazım aşaması, tamamlanıp sahnelenme süreci (eğer ki besteci sürece dahil ise) büyük bir sabır ve iletişim becerisi içerir. Yorumcunun gösterdiği özveri, sabır, teknik beceri, sahip olduğu müzikal ve hatta sanatsal donanım, eserin seslendirilişini doğrudan etkilemektedir. Her zaman dile getirdiğimiz gibi besteleme, yaratıcılığın ilk ve ham halidir. Kompozisyon yapmak ise o besteye organize etme yani organik olarak işleyen bir düzen verme işidir. Tıpkı evrenin oluşması gibi, küçücük bir zerreden maksimum gücü elde etme hüneri, bestecinin ustalık işidir.
Güçlü bir armoni bütünlüğüne sahip olan Canis Majoris 2024 konserinin gerçekleşmesindeki desteğinden ötürü Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Turan Sağer’e, Müzik ve Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Ece Merve Yüceer Nishida’ya, ses kayıt sorumlusu Özgür Atmaca’ya ve görüntü kaydını gerçekleştiren İbrahim Durmuş’a, kompozisyon ailesi olarak teşekkürlerimizi sunarız.
Her zamanki gibi, bu akşam gerçekleşen etkinliğimize dair önerileriniz, eleştirileriniz ve görüşleriniz Canis Majoris konser ekibine, sonraki etkinlikler için ışık tutan bir kılavuz olacaktır. Çağdaş müziğe ve özellikle genç bestecilerimize verdiğiniz destekten ötürü siz dinleyicilerimize ve izleyicilerimize hissettiğimiz sonsuz şükran duygularımızı ifade ederiz.
Yüce önder Atatürk diyor ki:
“Bunun içindir ki milletimizin… güzel sanatlara sevgisini… her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.”
İyi dinletiler.
Koray SAZLI
YTÜ STF MSSB
SST Anabilim Dalı Başkanı
Kaynak: yildiz.edu.tr (Resmi Site)