Yıldız Teknik Üniversitesi, çeşitli sosyal medya hesaplarından KOOP Eğitim Modeline geçeceğini duyurdu. Yurtdışında oldukça popüler olan ve ülkemizde çok az sayıda okulda görülen bu eğitim modelinin öncelikli amacı teorik eğitim ile iş dünyasını birleştirmek üzerine kuruludur.
KOOP (CO-OP) Eğitim Modeli Nedir?
Akademi ile iş dünyasının işbirliğinde KOOP Eğitim Modeli bu köprü görevini üstlenmektedir. Hem öğrenci, hem işverenler hem de üniversiteler için faydalı bir programdır.
Cooperative-Education kelimelerinden türeten KOOP, öğrencilerin seçimine bağlı bir eğitim modelidir, yani gönüllülük esastır. Üniversitenin kendi öğrencilerini seçtikleri alana göre işverenlerle tanıştırması ile başlar. Gerekli ağ ve çalışma alanı sağlandıktan sonra sektöre giriş yapan öğrenciler okulda edindiği akademik bilgileri, iş dünyasında kazandığı pratik bilgiler ile birleştirir. Bu programı tamamlayan öğrencilerin mezun olduklarında iş bulma şansları daha yüksek olur. Ayrıca KOOP yapan öğrencilerin, firmanın ilgili alanlarda verdiği seçmeli dersleri almaları gerekmektedir.
İşverenler için başarılı öğrencilere ulaşma, aday çalışan listelerini genişletme gibi imkanlar sağlarken öğrenciler için de sektörde deneyim kazanma ve farklılık yaratma fırsatı oluşturur. Aynı zamanda mezun öğrenciler için bu programda çalıştığı şirketlerde çalışmaya devam etme şansı da doğabilir. Üniversiteler için ise öğrenci-sektör koordinesini sağlamak, iş hayatına daha hazır ve tecrübeli mezunlar vermek açısından önemli bir fark yaratır.
Hangi alanlarda KOOP Eğitim Modeli Uygulanır?
Bankacılık, gıda, tekstil, güvenlik, inşaat, eğitim, eğlence, kültür-sanat, sağlık, ilaç, kozmetik, üretim, maden ve metal sanayi, endüstriyel üretim, teknoloji, bilişim-yazılım, e-ticaret, elektronik, havacılık, reklamcılık ve daha birçok sektörde KOOP Eğitim Modeli uygulanabilir.
Üniversitemizde hangi tarihten itibaren bu modele geçileceği ve hangi sınıfların programa katılabileceği hakkında henüz resmi bir bilgi yayınlanmamıştır.