YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
betav-masaustu
dormhouse-masaustu
previous arrow
next arrow

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü – Öğrenci Yorumları, Bilgi, Tanıtım

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü; %30 veya %100 İngilizce olmak üzere Beşiktaş-Yıldız Kampüsü’nde nitelikle mimar yetiştirmektedir. 4 yıllık Lisans eğitiminin temellerinin 1942 yılında atıldığı Mimarlık Bölümü 7000’den fazla mimar ile ülkemize mesleki açıdan katkıda bulunmuştur. 75. yılını kutlamış olan bölümümüz ortaya koyduğu eğitim geleneğiyle ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli ve geleceğe yönelik eğitim sunarak, öğrencilerinin araştıran, keşfederek öğrenmeye çalışan, çok yönlü, düşünsel esnekliğe sahip, aydın bir birey olarak gelişmelerini amaçlamaktadır. 4 Anabilim Dalı’nda  (Bina Bilgisi, Yapı Bilgisi, Mimarlık Tarihi, Restorasyon) görevli 103 kişilik öğretim kadrosu ile lisans ve lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) eğitimi verilmektedir.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık taban puanları için tıklayınız.

YTÜ Mimarlık Öğrenci Yorumları


-Büşra Uysal
Mimarlık Fakültesi – Mimarlık Bölümü (%30 İngilizce)
2. Sınıf

“Benim bölümüm %30 İngilizce Mimarlık ve Yıldız Kampüsü’nde eğitim görüyoruz. Mimarlık bölümünün amacı kısaca estetik ve işlevsel mekan tasarımı yapabilen mimarlar yetiştirmektir. Derslerimiz de bu odakta ve genellikle teknik ve tasarım ağırlıklıdır. Sanılanın aksine mimarlık eğitimi sanatsal bir çizim yeteneği gerektirmez. Mimarlık eğitiminde ve hayatında bize gerekli ve yardımcı olacak teknik çizim yöntemleri eğitimin ilk döneminde Mimarı Anlatım Teknikleri dersi adı altında öğretilmektedir.

Mimarlık mesleğinin iş olanakları da çeşitlidir. Mezun olan bir mimar kendi ofisini açabilir, inşaat firmalarında veya şirketlerin mimarlık ofislerinde çalışabilir ya da çeşitli kamu kuruluşlarında işe girebilir. Tabi ki de bizim gibi birçok mimarlık mezunu insanla aynı ortamda iş ararken fark yaratmamız gereken konular var. Bunlardan ilki her alanda olduğu gibi İngilizce. Bir diğeriyse mimari tasarım programlarına hakim olmak. Bunlardan bazıları AutoCAD, 3ds Max, Photoshop, SketchUp, Revit gibi programlardır. AutoCAD, Photoshop ve SketchUp programları mimarlık eğitiminin 3. ve 4. dönemlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde temel düzeylerde öğretiliyor. Bu programları geliştirmek ve diğer programları öğrenmek de eğitim sürecimizde yapmamız gereken zorunlu stajlarla veya kendi imkanlarımızla mümkün.

Mimarlık bölümü lise döneminin sonlarına doğru seçmeye karar verdiğim bir bölümdü ve teknik bir üniversitede okunması gerektiğini düşünüyordum. Tercih döneminde her öğrenci gibi ben de puan tablosuna göre teknik üniversiteler arası bir sıralama yapmıştım. Ama üniversiteye geldiğimde o puan tablosunun pek de önemli olmadığını fark ettim. Derslerde hocalarımızla birebir iletişime geçme imkanımız var ve çoğu hoca öğrencilerini ismen tanıyor. Özellikle temel dersimiz olan Mimari Tasarım derslerimiz 15-18 kişilik gruplar halinde işleniyor ve bu da hocalarımıza ders işlerken her an danışabileceğimiz bir ortam yaratıyor. Mimarlık bölümüyle ilgili duyumlarım çok zor olduğu, hocaların maketleri parçaladıkları, öğrencileri aşağıladıkları yönündeydi. Bu söylem belki başka üniversiteler için doğrudur ancak Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde böyle bir durum söz konusu değil. Hocalarımız her zaman yardıma açık, onlardan ders aralarında odalarına gidip yardım alma imkanımız da var.

Yıldız Teknik Üniversitesi, akademik yönünün yanı sıra sosyal yönüyle de beni etkilemişti. Ben geldiğimde üniversiteye hazırlıkla başladım. Hazırlık üniversitemizin Davutpaşa Kampüsü’nde okunuyor ve 1 veya 2 dönem boyunca İngilizce eğitimi görüyoruz. Sınav stresinden sonra direkt bölüme başlamaktansa hazırlık okumak beni rahatlatmıştı ve bana okulu tanıma fırsatı sunmuştu. Okulumuzda pek çok kulüp var ve çoğu da aktif olarak etkinlikler düzenliyor. Ben de hazırlıkta birçok kulüpte aktiftim. Sonrasında da kendimi daha fazla geliştirmek için İşletme Kulübü’nü seçtim ve orada yönetime girdim. Bir sene boyunca dışarıdan bir gözle izleyip hayran kaldığımız etkinliklerin bir sene sonra yapım aşamasında parmağımızın olması gerçekten yaşanması gereken bir deneyim. Herkese üniversite hayatında en az bir kulüpte aktif olmasını tavsiye ederim. Üniversite hayatı sosyal olanaklarıyla güzel.”

-Âlim Sarı
Mimarlık
Mezun

“Bölümüm Beşiktaş kampüsünde. Bölümümde hem %30 ingilizce hem %100 İngilizce olmak üzere iki eğitim dili türü var. Ben ilk iki yıl %100 İngilizce eğitim aldım daha sonra bazı sebeplerden dolayı %30 İngilizce eğitim diline geçiş yaptım. İkisini de deneyimlemiş biri olarak bizim okul(Ytü mimarlık) için %100 İngilizce eğitim dilini kesinlikle önermem. Bunda kadronun farklılık göstermesi ve kısıtlı olması, derslerin genelde Türkçe anlatılıp sınavların ödevlerin İngilizce olması gibi sorunlar var. Mimar, bilindiği üzere yapı tasarlayan bir kişi olmasının yanında tasarımcı rolünü de üstlenen kişidir. Hatta bu kapsamda beton, sürdürülebilirlik üzerine açılan yarışmalara tasarımcı olarak girmek mümkün. Mezun olduktan sonra ofis veya şantiye yada her ikisinde olmak üzere çalışma şartları mevcut. Kamu veya özel sektör olarak da iki çalışma alanı söylenebilir. Ama atama durumları bizim bölümde yok denecek kadar az olduğu için( bu yıl.) Sadece 1 mimar atanacağını duydum) özel sektörde iş bulmak daha kolay fakat kolay derken kolay değil; kamuya kıyasla iş seçeneğindeki daha çok. Fakat her ne kadar daha çalışmış olmasam da duyduğum tecrübeler özel sektörün çok hareketli (yorucu) olduğu üzerine . Sektörden gerçekten mimarlık üzerine çalışan biriyle de görüşülmesini sırf adı var puanı iyi diye tercih edilmemesini tavsiye ederim. Tasarım, bilişim gibi birçok alanda kendimizi geliştirmemiz beklenirken sektör de buna cevap verebilen eleman istiyor (torpil tanıdık olaylarına girmicem malesef her bölümde bu gibi engeller var). Yabancı dil de ingilzice olmazsa olmaz ama 3. Bir yabancı dile çok ihtiyaç olduğu düşüncesinde değilim. Yabancı dil için şakın okula güvenmeyin ben kendi kendime geliştirdim( Boğaziçi odtü Galatasaray dan mezunların iyi yabancı dille mezun olduğunu söyleyebilirim fakat arkadaşlarımdan aldığım yoruma göre yine iş öğrencide bitiyor; okul sadece zorluyor öğrenmeye mecbur bırakıyormuş ) Neden bu bölümü seçtiğimi ben de tam bilemiyorum içimde bir heves vardı tek hedefim mimarlık değildi ama kazansam ne güzel olur diyordum. Ytü(yıldız Teknik Üniversitesi) sosyal anlamda bence tahmin edilen kadar olanak sağlamıyor . Beşiktaş kampüsündeki öğrencilerin ruhu çekilmiş gibi ama onu da şöyle anlıyorum; çok çalışmaktan vakit kalmıyor( bu abartı değil gerçek) ama Davutpaşa bu anlamda biraz daha iyi. Orta bahçesi,Yüzme havuzu, kulüpler(bildiğim kadarıyla dans,tiyatro vb ) mevcut. Puanınızın değil kalbinizin ve beyninizin sesini dinleyin . Yani eldeki veriler değil sizin ne istediğiniz ve malesef bir de piyasa gerçeği üzerine mantıklı bir karar vermek gerekir. Bir hafta malesef karar İçin uygun bir süre değil ama puanım hangi bölüme yetiyor değil istediğim hangi alanlara yetiyor diye bakılmalı. İş garantisi artık hiçbir bölümde yok zaten ( birçok bölümden mezun tanıdığım var; Ankara,İstanbul hukuk; tıp mezunu bile var ama hala işsizler)ama biraz daha makul kararlar verilmeli. Niyetim
Olumsuzluk yaratmaktan ziyade sadece duygularımızla değil ayakları yere basan kararlar vermek. Daha detaylı sorusu olan bana dm den yazabilir mümkün olduğunca cevap vermeye çalışırım .”